Krimi Kibernetik: Si u prekën 330 M përdorues gjatë vitit 2020 - WHITEHAT.al

Krimi Kibernetik: Si u prekën 330 M përdorues gjatë vitit 2020

397 0
whitehat.al

Gjatë vitit të kaluar, 65% e njerëzve në të gjithë botën raportojnë se kanë kaluar më shumë kohë në internet se kurrë më parë, dhe kjo ka të ngjarë të jetë rezultat i pandemisë COVID-19. Ndërsa u lidhëm me internetin për gjithçka, nga puna dhe shkolla në argëtim, rrjete sociale, madje edhe ushqimin e porositëm online, kriminelët kibernetikë përfituan dhe filluan sulme të koordinuara dhe mashtrime masive.

NortonLifeLock zbuloi se në vitin e kaluar gati 330 milion njerëz në 10 vende ishin viktima të krimit kibernetik dhe më shumë se 55 milion njerëz ishin viktima të vjedhjes së identitetit. Viktimat e krimit kibernetik kolektivisht kaluan gati 2.7 miliard orë në përpjekje për të zgjidhur çështjet e tyre.

Humbja e kohës për krimin në internet

Raporti, i kryer në internet nga The Harris Poll midis mbi 10,000 të rriturve në 10 vende, duke përfshirë 1,000 në Shtetet e Bashkuara, gjithashtu zbuloi se 25% e amerikanëve zbuluan hyrje të paautorizuar në një llogari ose pajisjet e tyre në 12 muajt e fundit.

Nga gati 108 milion amerikanë që përjetuan kete sulm në internet në 12 muajt e fundit (41%), një mesatare prej 6.7 orësh u shpenzuan në përpjekje për të zgjidhur çështjet e krijuara, për rreth 719 milion orë të kohës së amerikanëve të humbur nga krimi kibernetik. Me rritjen e veprimtarisë kriminale në internet, 47% e amerikanëve ndihen më të prekshëm ndaj krimit kibernetik sesa ata para se të fillonte pandemia e COVID-19.

“Ky vit i kaluar ka qenë tepër sfidues ndërsa kemi shfletuar efektet emocionale dhe fizike të një pandemie globale. Për më tepër, ekziston shqetësimi i shtuar për shëndetin dhe sigurinë në internet të familjeve tona ndërsa kalojmë më shumë kohë në internet, “thotë Paige Hanson, shefi i arsimit për sigurinë kibernetike, NortonLifeLock. “Kriminelët kibernetikë kanë përfituar nga ndryshimi i sjelljeve tona dhe rritja e gjurmës dixhitale.”

Nxitësit kryesorë të pasigurisë së krimit kibernetik

Koha e rritur e amerikanëve në internet dhe pamundësia për të treguar fakte nga trillimet mund të jenë faktorët kryesorë të pasigurisë së tyre të krimit kibernetik. 73% e amerikanëve thonë se po kalojnë më shumë kohë në internet se kurrë më parë, me 59% që thonë se janë më të shqetësuar se kurrë më parë për t’u bërë viktimë e krimit kibernetik dhe 56% duke pranuar se është e vështirë për ta të përcaktojnë nëse informacioni që shohin në internet është nga një burim i besueshëm. Për më tepër, 76% besojnë se puna në distancë e ka bërë shumë më të lehtë për hakerat dhe kriminelët në internet që të përfitojnë nga njerëzit.

Si rezultat i shqetësimeve të krimit kibernetik, 77% e amerikanëve thonë se kanë marrë më shumë masa paraprake në internet. Për më tepër, 99% e amerikanëve që zbuluan hyrje të paautorizuar në një llogari ose pajisje në 12 muajt e fundit ndërmorën disa veprime për të përmirësuar sigurinë e tyre kibernetike, duke përfshirë krijimin e fjalëkalimeve më të forta (66%) ose kontaktimin e kompanisë nga e cila u hakua llogaria ( 51%) ndërsa 33% iu drejtuan anëtarit (eve) të familjes ose internetit (31%) për ndihmë, ndërsa 18% investuan më shumë në softuer sigurie përmes blerjeve për herë të parë ose dyfishuar abonimet para-ekzistuese.

Viktimat e krimit në internet

Privatësia e të dhënave një shqetësim kryesor: 88% e amerikanëve janë të shqetësuar për privatësinë e të dhënave dhe 86% kanë ndërmarrë në mënyrë aktive hapa për të fshehur gjurmën e tyre në internet (dmth. Për të mbrojtur aktivitetet e tyre në internet dhe informacionin personal), duke përfshirë krijimin e fjalëkalimeve më të forta (55%) dhe kufizimin informacioni i shpërndarë në mediat sociale (40%).

Ndërsa masat paraprake janë rritur, 40% e amerikanëve pranojnë se nuk dinë si ta mbrojnë veten nga krimi në internet. 46% e amerikanëve nuk do të kishin ide se çfarë të bënin nëse identiteti i tyre ishte vjedhur dhe 77% dëshironin të kishin më shumë informacion se çfarë të bënin nëse ishte.

Brezat e rinj ndihen më pak të sigurt për zgjidhjen e vjedhjes së identitetit: ata nën 40 vjeç kanë më shumë gjasa të thonë se nuk do të kishin ide se çfarë të bënin nëse identiteti i tyre do të vidhej (62% kundrejt 37%) dhe se ata do të dëshironin të kishin më shumë informacion se çfarë të bëjnë nëse identiteti i tyre është vjedhur (87% kundrejt 70%).

Leave a Reply